De dobbel
Blog

Coachingpraktijk voor kinderen, tieners en hun ouders

Bij mij kan je terecht voor individuele begeleiding, groepstraining of workshops.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Blog

Op deze pagina's kan je de blogs nog eens nalezen.

Dag lieve allemaal, 

Februari zit er alweer bijna op.
Gelukkig hebben we dit jaar een dagje meer!
😉
Maart staat al voor de deur. We beginnen deze maand al direct
met een fijne activiteit. Op
1 maart is het immers complimentendag.
Een dag waarop het geven van complimentjes centraal staat.

Complimenten kunnen een krachtig instrument zijn om iemands gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te versterken. Ook het ontwikkelen van een groeimindset kan hiertoe bijdragen. 

Hoe kunnen complimenten nu bijdragen aan een positief zelfbeeld en een grotere bereidheid om uitdagingen aan te gaan?

Even kort wat uitleg over een groeimindset (of Growie) 

Een groeimindset is de overtuiging dat intelligentie en vaardigheden ontwikkeld kunnen worden door oefenen en proberen, doorzettingsvermogen en het leren van fouten. Mensen met een groeimindset zien uitdagingen als kansen om te groeien en te leren, in plaats van als bedreigingen voor hun vaardigheden en intelligentie.

Onderzoek heeft aangetoond dat complimenten gericht op inspanning en proces (in plaats van op aangeboren kwaliteiten) bijdragen aan een groeimindset. Door te focussen op de inspanning die iemand heeft geleverd om een bepaald resultaat te bereiken, leren mensen dat ze hun vaardigheden en intelligentie kunnen verbeteren door ervoor te gaan. Dit kan leiden tot een grotere bereidheid om uitdagingen aan te gaan en meer zelfvertrouwen in de eigen capaciteiten.

Complimenten kunnen ook bijdragen aan een groter gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door positieve feedback te krijgen, leren mensen dat hun inspanningen en prestaties gewaardeerd worden. Dit kan bijdragen aan een gevoel van competentie en zelfvertrouwen in de eigen capaciteiten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat complimenten gericht op uiterlijk of aangeboren kwaliteiten (zoals “je bent zo slim”) niet bijdragen aan een groeimindset of groter gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen op de lange termijn. Het zorgt er immers voor dat kinderen sneller het gevoel hebben dat ze altijd slim moeten zijn en dus sneller kunnen falen. 

Het is dus wél heel belangrijk om de júiste complimenten te geven.

Daarnaast kan het helpen om te benadrukken wat iemand precies goed heeft gedaan, in plaats van alleen maar te zeggen dat hij of zij “goed bezig is”.

Door iemand te complimenteren met zijn of haar inzet en doorzettingsvermogen, geef je aan dat je waarde hecht aan het proces van leren en dat je gelooft dat iemand kan groeien en ontwikkelen door middel van oefening en hard werken, motiveer je diegene ook om door te gaan met het ontwikkelen van zijn of haar vaardigheden en kwaliteiten. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen, meer motivatie en betere prestaties op de lange termijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van complimenten die gericht zijn op het proces, het oefenen en het proberen:

  • “Je hebt echt veel tijd en energie gestoken in dit project, en dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Ik ben zo trots op je harde werk en toewijding.”
  • “Je hebt deze oefening al een aantal keer geprobeerd en je blijft het proberen, zelfs als het moeilijk wordt. Dat laat zien dat je echt gemotiveerd bent om te leren en te groeien.”
  • “Ik zie dat je je best doet om te leren van je fouten en je aanpak aan te passen. Dat is een geweldige kwaliteit die je ver zal brengen in je leven.”

Als je dit soort complimenten regelmatig geeft, zul je merken dat mensen zich gesteund en gemotiveerd voelen om te blijven leren en groeien. 

Laten we dus veel complimentjes verspreiden en ontvangen! 

In bijlage vinden jullie nog een cadeautje om er mee aan de slag te gaan en vele complimentjes te verspreiden. 

Hoe kan je ermee aan de slag? 

  • Print de kaartjes af, knip ze uit 
  • Verras er iemand in je gezin mee
  • Trek een kaartje en bespreek bij wie dit complimentje vandaag hoort
  • Maak zelf kaartjes bij en schrijf er zelfbedachte complimentjes op, deel ze dan uit. 
  • Plak een complimentje op de boterhamdoos van je zoon, dochter, partner, … (of steek het er in). 
  • Schrijf een kaart met een complimentje op en geef het vrijdag aan een vriend (in), de juf of meester, oma, opa, zus, de bakker voor zijn lekkere brood, … 
  • Knutsel een complimentenpot en steek daar allemaal complimentjes in, trek er eentje uit, bij wie past dit vandaag en geef het aan de gelukkige


Heel veel complimentenplezier!

Positief effect van complimenten op kinderen

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________